Teamcoaching
Ik geloof erin dat teams die goed samenwerken efficiënt en effectief zijn. Alle tijd, die gaat zitten in verborgen processen die verstoren is verloren energie. Alle tijd die niet gebruikt kan worden in de opdracht waar het team voor staat, is verloren energie. Teams die goed samenwerken zijn teams waar medewerkers graag bij willen horen, waar men positief wordt uitgedaagd elkaar te ondersteunen en waar je het beste uit jezelf en de ander kunt halen. Waar werk en iets bijdragen aan het grotere geheel, zonder moeite samen gaan. Een team waar anderen jaloers op zijn. Wie wil dat nou niet?
Het draait om thema’s als:
- gezien en gehoord worden
- elkaar waarderen
- ingesleten inadequate patronen
- kwaliteiten en valkuilen
- onuitgesproken verwachtingen
- geschreven en ongeschreven regels
- feedback geven en ontvangen
- met elkaar of over elkaar praten
- iedereen tot zijn/haar recht laten komen
- vooral zien wat de ander wel of wat de ander juist niet doet
Hoe ik graag werk
Na een telefonische briefing maak ik een zeer grove schets voor een programma. Vervolgens vind er een uitgebreid gesprek met de leidinggevende en -of een aantal leden van het team plaats waarin we dieper op de situatie van het team ingaan en waar ik de grove schets van het programma presenteer. Op basis van die gesprekken en de feedback die ik krijg op de schets van het programma werk ik het definitieve programma verder uit. Dat zorgt ervoor dat er uiteindelijk een programma ligt dat precies past bij de situatie van het team op dat moment. Dat kan een programma zijn voor een of meerdere dagdelen. Deze dagdelen kunnen in overleg aan elkaar gekoppeld, of juist met enige tijd ertussen plaatsvinden.
Tijdens de teamcoaching maak ik gebruik van allerlei actieve en interactieve werkvormen. Het liefst gebruik ik daarbij de context van het werk. Door actief samen te werken wordt de dynamiek van het team vanzelf duidelijk en kunnen we samen kijken naar waar men tevreden over is en waar verander wensen liggen. Vervolgens kijken we hoe het team de wensen die op tafel liggen wil aanpakken en welke acties daarbij en door wie, genomen moeten worden. Zo worden de eerste stappen gezet.
Stappen op weg naar:
- echt luisteren naar elkaar
- elkaar werkelijk zien
- waardering voor de bijdrage van de ander hebben
- weten van elkaars kracht en waar elkaar aan te vullen
- verwachtingen die reëel en helder zijn
- elkaar inhoudelijk feedback geven om samen te groeien
- met elkaar de klus klaren op een prettige manier
- iedereen tot zijn/haar recht laten komen
- flow creëren en vasthouden
- samenwerken in optima forma
Technieken die ik inzet vinden hun oorsprong in o.a. Motiverende Gespreksvoering, Neuro Linguïstisch Programmeren, Cognitieve Gedragstraining, Acceptatie en Commitment Therapie en Oplossingsgericht Werken.